5


"THAIKIBO-GLANS" IN ENERVERENDE KICKBOKSAVOND IN UTRECHT

UTRECHT - Dick Ririhena had afgelopen zondag 26 juni maar liefst 3 deelnemers klaar gestoomd om in Utrecht het kamp aan te gaan bij een kickboks gala wat door voormalig kampioen Lloyd van Dams georganiseerd was. Conny Bennink, Peter van der Steeg en Sjaak Dekker waren tot op het bot gemotiveerd om vlak voor het zomerreces nog even te schitteren.


De eerste signalen dat het een vreemde avond zou worden werd bij aanvang al duidelijk. Door een niet geheel vlekkeloze organisatie was de aanvang van het gala maar liefst 2 uur later dan aangekondigd. Publiek en deelnemers moesten dus 2 uur extra wachttijd hebben om van start te mogen gaan. Nadat alle deelnemers gewogen waren bleek Conny Bennink haar tegenstander maar liefst 6 kilo lichter te zijn. De World Full Contact Association -de bond onder wiens auspiciën werd dit gala gehouden- heeft de organisatie van Lloyd van Dams aangegeven de wedstrijd niet te kunnen laten plaatsvinden vanwege een te groot verschil in gewicht. Uitermate vervelend voor Bennink die hard en lang getraind had en juist erg gebrand was op een leuke kickboks match. Peter van der Steeg en Sjaak Dekker hadden gelukkig geen problemen met het samenstellen van de partijen. Er stonden maar liefst 26 wedstrijden op het programma waaronder een Nederlands titelgevecht.


Peter van der Steeg mocht de avond ook meteen aftrappen. Peter vocht inmiddels zijn 5e partij en bij winst is er een promotie naar de C klasse. Peter zijn tegenstander Kevin kwam uit Lelystand van sportschool King Petch. Kevin had reeds eerder ook een aantal wedstrijden gedaan dus het beloofde een leuke wedstrijd te worden.

De WFCA heeft in tegen stelling tot andere bonden de Nieuwelingenklasse wedstrijden afgesloten over 3 ronden van ieder 1,5 minuten. Daarmee is de wedstrijd een ronde langer en geeft het een mooie evenwichtige strijd tussen de deelnemers. Peter begon zijn partij zeer rustig en met veel overzicht. Van der Steeg zorgde voor de rust in de ring. Peter hield het midden van de ring en dicteerde wat er ging gebeuren. Kevin was de bewegelijke factor en moest in zijn achteruit het gevecht met Peter aan gaan. Peter maakte het Kevin erg moeilijk met veel stoten naar het hoofd en hier en daar gevolgd door een trap naar het lichaam of hoofd. In deze ronde gaf Kevin nauwelijks tegenstand. Doordat Peter goed uitkeek bij wat hij deed maakte hij het Kevin erg lastig om punten te scoren. Heel af en toe kwam er een low kick door op het linkerbovenbeen van Peter van der Steeg.

Midden van de ring
De tweede ronde ging Kevin meer doen waardoor Peter automatisch een tandje hoger moest gaan kickboksen. Zo kwam de Barnevelder beter tot zijn recht. Kevin durfde het gevecht meer aan te gaan en dat leverde leuke acties op van beide kanten. Ook in deze ronde dicteerde Van der Steeg. Hij stuurde de man uit Lelystad eigenlijk alle kanten op die hij maar wilde en hield te allen tijde netjes het midden van de ring. Combinaties van stoten die nu ook gevolgd werden door low kicks waren Peter zijn antwoorden op de flarden van aanvallen van Kevin. Het werd een leuke ronde waarin het publiek veel mooie technieken kon aanschouwen.

De derde ronde was geheel voor Van der Steeg. Bij Kevin was de pijp een beetje leeg. Met veel moeite en energie probeerde hij Peter van zich af te houden. Peter had nog voldoende energie om Kevin het erg moeilijk te maken. In deze laatste ronde scoorde Van der Steeg ook veelvuldig zijn punten met zijn harde stoten en trappen naar het lichaam van Kevin. Kevin moest de ronde zien te overleven en ging ook bewust de clinch op zoeken om te voorkomen dat hij tegen de harde stoten van Peter van der Steeg opliep. Peter bokste zijn partij heel netjes uit en de terechte winst mocht de Barnevelder in ontvangst nemen.
Soapster
Anders liep het allemaal bij Sjaak Dekker. Hij stond genoteerd tussen de hoofdpartijen van de avond en de verwachting van zowel het publiek alsook van hem zelf was erg hoog. Zijn tegenstander was Wesley van de organiserende sportschool van Lloyd van Dams. Beide kickboksers starten prima. Aanvallend is Dekker de betere man. De Puttenaar stoot hard en combineerd uitstekend met harde low kicks. Wesley heeft het niet gemakkelijk in de eerste seconden van de wedstrijd. Sjaak houdt het initiatief en na ongeveer 1 minuut plaatst Sjaak Dekker een low kick aan de voorkant van beide bovenbenen van Wesley. De Utrechtenaar wacht een seconde af en valt plots neer op het canvas al grijpend naar zijn kruis. "Uitermate onsportief en ook nog eens slecht geacteerd als een Nederlandse soapie" is achteraf de reactie van Dick Ririhena. Wesley geeft aan dat hij de partij niet meer kan hervatten en dat hij moet opgeven. De jury moet in beraad en aangezien het feit dat ze het niet goed hebben kunnen zien geven ze het voordeel aan Wesley. De regelgeving geeft aan dat in dergelijke omstandigheden de winst gaat naar de partij die opgeeft en zo wordt uiterst geflatteerd en zeer onterecht Wesley uitgeroepen tot winnaar. Veel gejoel vanuit het publiek omdat ze het niet eens zijn met de beslissing en tevens omdat Wesley de ring uit stapt alsof hem niets is overkomen.

Dekker voelde zich behoorlijk bedrogen: "Ik heb maanden hard getraind en dan moet je zo de ring uit. Ik raakte hem gewoon zoals het hoort. Volgens mij had hij er niet zo veel zin in. Wat mij betreft zie ik hem in het nieuwe seizoen terug in een rematch. Ik heb nog wat recht te trekken."
Ririhena was zichtbaar ontdaan door dit voorval. "Het is echt onbegrijpelijk dat zo iets gebeurt. Het komt de sport niet ten goede als je op deze manier je tegenstander laat verliezen. Fair play is ver te zoeken zo. Het is zo ongelofelijk jammer van al het harde trainen van Sjaak en van de enorme inzet van het hele team van Thaikibo." Ririhena ziet wel openingen voor de toekomst: "Wat mij betreft bel ik morgen op om een 'rematch' aan te vragen!" Over Peter van der Steeg was hij wel erg tevreden. De mooie wedstrijd geeft een mooie opstap naar de C-klasse voor Van der Steeg. Ririhena zegt hierover het volgende: "Peter heeft erg goed zijn wedstrijd gebokst en heeft heel goed gekeken en geluisterd. Hij heeft de partij geen moment uit handen gegeven en heeft soeverein de wedstrijd gewonnen."
De organisatie baarde hem wel zorgen, te meer ook omdat meerdere sportscholen er last van hadden. Ririhena gaf aan dat het voor de voorbereiding van de deelnemers het belangrijk is dat ze op tijd in de kleedruimtes kunnen komen en dat de samenstelling van de wedstrijden ook tijdig afgerond moet worden zodat alle deelnemers weten waar ze aan toe zijn. "Organisatorisch was het niet echt goed op zijn zachtst gezegd. Ik zal zorgvuldiger de gala's gaan uitzoeken voor mijn pupillen. Daarmee verklein je de kans op het gedoe met Conny bijvoorbeeld. Daar had de organiserende sportschool vorige week al kijk op. Ik heb in ieder geval weer iets geleerd van dit alles. Dat is het positieve er van!" aldus Ririhena.