5
Thaikibo laat Spakenburg zinderen

Kickboksers uit Barneveld en Voorthuizen op dreef bij kickboksgala in Spakenburg

Spakenburg - De Spakenburgse sportschool Cool Gym was de organisator van een spannend kickboksgala wat zaterdag 27 maart j.l. plaats vond. Op de planning stonden 16 partijen. Thaikibo had een afvaardiging van vier kickboksers in verschillende gewichtsklassen. Op dit goed georganiseerde sport festijn maakten Tom Bennink, Erik Schuiteman, Jeremias Mustamu en zijn broer Stefan Mustamu hun opwachting in de ring namens Thaikibo. Trainer/coach Dicky Ririhena had zijn pupillen voor deze wedstijden goed voorbereid, zo bleek ook uit de resultaten.
Vliegensvlug en behendig

De eerste die aantrad namens Thaikibo was de 17-jarige Tom Bennink uit Voorthuizen. Bennink traint nog niet zo heel erg lang bij Thaikibo maar heeft het vertrouwen gekregen van Ririhena om de eer van Thaikibo te verdedigen in de ring. Zijn opponent was de veel oudere Raymond Tani, trainend bij Free Style Gym Amersfoort. Bennink was geenszins onder de indruk van Tani. Vanaf het begin van de eerste ronde zette hij Tani onder druk met veel stoot- trap combinaties. Het tempo lag erg hoog en Bennink had er veel zin in. Tom Bennink had gedurende de hele eerste ronde zijn tegenstander onder controle. Alsof hij al jaren ervaring had in de ring, nam hij het initiatief en maakte veel goede directe stoten en low kicks naar de benen. De tweede ronde was min of meer een kopie van de eerste ronde. Met een klein verschil, Tani wilde deze ronde naar zijn hand zetten. Dat was niet makkelijk voor hem omdat Tom Bennink er weer lustig op los combineerde. Vliegensvlug en vooral heel erg behendig ontweek Bennink de aanvallen van Tani. De uitslag was wel discutabel, zo vond ook het publiek. De jury constateerde een onbeslist, daar waar een winst voor Bennink beter op zijn plaats was.

Andere kickboksstijl
De tweede telg uit de kickboksstal van Dicky Ririhena die zijn opwachting in de ring maakte, was Erik Schuiteman. Schuiteman heeft al een tijdje geen wedstrijden meer 'gedraaid' en dus was het voor hem extra spannend. Zijn tegenstander vocht een thuis wedstrijd. De bij Waltman Gym trainende Johan Koelewijn was een geduchte tegenstander voor Schuiteman. Erik Schuiteman is een bokser die graag het overzicht houdt en met genoeg ruimte hele mooie dingen kan laten zien. Het leek alsof Koelewijn dit wist. Vanaf de bel van de eerste ronde zat Koelewijn achter Erik Schuiteman aan. Schuiteman moest hals over kop een geheel andere kickboksstijl aanmeten om dit varkentje te wassen. Dat gebeurde ook. Met wat adviezen van Ririhena en zijn assistent Melvyn Tombokan werd deze wedstrijd een spektakel om te zien. De voortstuwende Koelewijn moest iedere stap naar voren bekopen met harde stoten naar het hoofd gevolgd door rondwaartse trappen naar het lichaam door Erik Schuiteman. Het publiek moedigde beide heren luidkeels aan. Schuiteman was over de hele eerste ronde Koelewijn de baas op alle fronten. In de tweede ronde lag het tempo ietsje lager dan in de eerste ronde. De zeer behendige Schuiteman maakte mooie hoge trappen en veel harde stoten naar het hoofd van zijn 76 kilogram zware tegenstander. De Spakenburger had daar wel last van. Hij kon de druk niet goed de baas en moest over de gehele wedstrijd in Erik Schuiteman zijn meerdere erkennen. In dit geval was de jury unaniem in een correcte uitslag: Erik Schuiteman won op punten.Jeremias Mustamu heeft een flink kickboks verleden in zijn nog jonge leven. De 20-jarige Barnevelder heeft redelijk wat partijen achter zich, echter niet allen via een officiële instantie waardoor hij zijn laatste wedstrijd in de Nieuwelingen-klasse mocht gaan kickboksen. Evenals Schuiteman heeft Mustamu al een tijdje niet meer in de ring gestaan vanwege blessures. In dit geval was niets te merken van enige mate van "ring-roestigheid". Integendeel. Omar Bakuna uit Amersfoort en trainend bij Free Style Gym moest echt alle zeilen bijzetten om Jeremias Mustamu bij te kunnen houden. In de eerste ronde bewoog Mustamu goed en was erg creatief in het combineren van harde stoten-combinaties die allen werden afgerond door harde low kicks naar de benen van de Amersfoorter. Bakuna had daar niet echt een antwoord op. Hij probeerde wel met gesprongen kniestoten Mustamu te raken, maar die was telkens net te snel met het wegdraaien of blokkeren van die aanvallen. In de eerste ronde werd er ook veel gecliched door de heren. In die gevallen was Jeremias Mustamu ook de sterkste. Hij draaide vaak behendig om Bakuna heen en kon daarna slim counteren.

Harde duels
De tweede ronde kenmerkte zich door een harde duels waar Omar Bakuna vaak last van had. In de eerste ronde bewoog hij nog redelijk behendig. Naarmate de tweede ronde vorderde werd dat telkens minder. Bakuna had zichtbaar pijn aan zijn benen en hoofd. Dat was voor Jeremias Mustamu koren op de molen. Hij zette in de laatste minuut van de wedstrijd de versnelling nog een tandje hoger waardoor Bakuna uiteindelijk met veel moeite het einde van de ronde kon halen. Ook hier was de jury unaniem van mening want met een straatlengte aan punten voorsprong werd Jermias Mustamu als winnaar uitgeroepen.De hoofdpartij van de avond was voor de zwaargewichten. In de open klasse boven 95 kilogram was Stefan Mustamu de laatste adept van Ririhena die aantrad. Mustamu weegt 97 kilogram. Zijn tegenstander, Erik van de Berg uit Leusden, was in de strijd maar liefst 14 kilogram zwaarder! Een zware dobber voor Mustamu. Stefan Mustamu is een uitermate flexibele en bewegelijke zwaargewicht. Deze zeldzaamheid maakte ook dat het een spektakel was om naar te kijken. In zijn eerste wedstrijd was het Stefan Mustamu die het publiek trakteerde op hele mooie en effectieve technieken. De eerste ronde sprong wat dat betreft in het oog. Stefan Mustamu was continu in beweging en maakte het Van de Berg erg moeilijk met hele harde directe stoten naar het hoofd gevolgd door flinke low kicks naar de benen. Het publiek zinderde. Mustamu ging in zijn hoogste versnelling de hele eerste ronde door. Hij bleef Erik van de Berg continu bestoken met zijn hele mooie maar vooral snoei harde technieken. Aan het einde van de eerste ronde kreeg Mustamu instructies om meer uit te gaan proberen met stoten naar het lichaam, met name de hoeken naar het lever. Dat deed Stefan Mustamu ook. Tot twee keer toe raakte hij Van de Berg op zijn lever. De karaktervolle Leusdenaar bleef echter op de been en werd min of meer gered door de bel.

Split decision
De tweede ronde werd door beide heren furieus ingezet. In de eerste halve minuut ging de strijd redelijk gelijk op. Mustamu was echter ook hier vaak net wat sneller met het uitdelen van combinaties. Daarna was het Erik van de Berg die met zijn 14 kilogram voordeel de druk op voerde. Mustamu moest daar wel even aan wennen aangezien hij tot dit moment de wedstrijd geheel controleerde. De bel ging waarmee de wedstrijd afgelopen was. Het publiek was uitzinnig. Beide heren feliciteerden elkaar met deze prachtige partij die voor het in grote getalen aanwezige publiek de moeite waard was om tot het einde te blijven. De uitslag was daarentegen wat flatteus te noemen. Een zogenaamde split decision van de jury zorgde wederom voor een onbesliste uitslag wat gezien het verloop van de wedstrijd en het grote verschil in gewicht niet een goede weergave was. Dat was ook voor het publiek duidelijk. Zij trakteerde de jury terecht op een flink fluitconcert.Dicky Ririhena was buitengewoon tevreden over de behaalde resultaten, maar vooral tevreden over de manier waarop zijn pupillen de smaakmakers van de avond waren. "Deze avond in Spakenburg wil ik graag vaker meemaken. Iedereen heeft laten zien wat ze waard zijn met alle individuele kwaliteiten die ze hebben." Ririhena vervolgt: "Tom Bennink traint nog maar net maar dat is slechts bijzaak als je ziet hoe hij zijn visitekaartje heeft afgegeven. Ik sta versteld van zijn kunnen. De uitslag is wat mij betreft niet ter zake meer. Die jongen komt er wel. Jeremias Mustamu en Erik Schuitenman hebben hun kleine rentree in de ring gemaakt en hebben dat niet onverdienstelijk gedaan. Beide hebben echt verschrikkelijk hard hun best moeten doen en dat heeft ze wederom het gevoel van winst opgeleverd. De een op zijn vertrouwde manier, de ander met een aangepaste kickboksstijl. Zo zie je maar, alles kan in het kickboksen." Over Stefan Mustamu zegt Dicky Ririhena het volgende: "Stefan is wat mij betreft het voorbeeld van een zwaargewicht waar alle liefhebbers graag naar kijken. Erg bewegelijk maar ook bikkel hard als het erop aan komt. Jammer genoeg dat de jury anders denkt dan de rest van de zaal. Ik hoop Stefan Mustamu graag weer in de ring te zien omdat hij een smaakmaker is waar veel mensen speciaal voor komen."