5


ZINDERENDE PARTIJEN NEERGEZET DOOR THAIKIBO

Afgelopen zaterdag organiseerde sportschool Akdeniz uit Deventer een gala in haar eigen sportschool. De gezellige accommodatie gaf plaats aan 27 kickboks partijen waar een hoofdrol voor Thaikibo was weg gelegd zo bleek.


"Het gaat wel lekker de laatste tijd!" gaf trainer/coach Dicky Ririhena aan na afloop van het gala. Voor Thaikibo stonden 4 partijen op het programma verdeeld over de hele avond. In de spotlights stonden achtereenvolgens Peter van de Steeg, Sjaak Dekker, Tom Bennink en Leo Schuiteman.

De 10e partij van de avond was de eerste in de rij voor Thaikibo. Dicky Ririhena had een echte zwaargewicht van maar liefst 104 kilogram in petto voor een 109 kilogram zware tegenstander van sportschool Kangal uit Rhenen. Peter van de Steeg trad aan tegen Mounir. De kennismaking van beide heren was verdeeld over 3 rondes van 1,5 minuut. Dit nieuwe systeem -eerder was het 2 rondes van 2 minuten- is koren op de molen voor de kickboksers van Thaikibo. Het biedt de mogelijkheid om een wedstrijd ook qua inzicht veel meer vorm te geven. Dit is een van de trainings speerpunten van Thaikibo. Voor Van de Steeg bleek het allemaal niet zo heel noodzakelijk te zijn.

Op de Jurytafel
In de eerste ronde liet Mounir zien dat zijn lengte en gewicht niet een belemmering is voor snel beenwerk. De eerste actie van Mounir was een snoeiharde lowkick op de linker bovenbeen van Van de Steeg. Die was daarmee meteen gewaarschuwd. Peter van de Steeg heeft echter een flinke achterstand op Mounir, Peter is namelijk geen kickbokser maar een bokser. Een van de redenen waarom de eerste trap van Mounir ook meteen goed door kwam. In de afgelopen maand heeft Peter zich compleet gefocust op het kickboksen in plaats van het reguliere boksen. Na deze eerste trap van Mounir begreep Van de Steeg hoe het moest. Hij trok van leer met snoei harde stoot combinaties die hier en daar door cirkelende trappen naar been en lichaam werden gevolgd. De eerste ronde kreeg Peter van de Steeg nauwelijks tot geen stoten te verwerken van Mounir. Wel nog 3 extra harde lowkicks. Van de Steeg was echter van plan een eind te maken aan de partij voordat de 3e ronde zou aanvangen.

Door zijn overweldigende stoten werd het voor Mounir met de seconde moeilijker om te blijven staan. In de 2e ronde was het dan zover. Na een halve minuut waren het een serie verschrikkelijk harde stoten naar het hoofd van Mounir waardoor deze tussen de touwen door op de tafel van de jury belande. Mounir werd tussen de touwen uit gehaald door de ring rechter om daarna wat beduusd 8 tellen rust in ontvangst te nemen. Hongerig als dat Van de Steeg was, gunde hij Mounir geen enkel moment om te herstellen. Met nog een serie stoten op het hoofd moest de ring rechter ingrijpen. Mounir was niet meer in staat tegenstand te bieden. Inmiddels had de trainer van Mounir ook de handdoek in de ring gegooid. Peter van de Steeg won door interventie van de ring rechter.
De tweede partij voor Thaikibo was voor Sjaak Dekker uit Putten. De Puttenaar moest aantreden tegen Davidson uit Rotterdam. Deze Rotterdammer komt uit voor sportschool Monteiro. Deze partij was minstens zo spectaculair als de partij tussen Van de Steeg en Mounir, echter van een ander allooi. Een technische en uitgelezen wedstrijd werd het. De partij ging eveneens over 3 ronden van 1,5 minuut. In de eerste ronde ging de wedstrijd gelijk op. Davidson was gretig en zocht continu de aanval. Dekker was de rust zelve en bokste zijn eigen partij. Hij liet zich niet meeslepen in het enthousiasme van Davidson. Dekker wachtte niet alleen af, hij nam op de juiste momenten de aanval over en met mooie combinaties maakte hij het Davidson moeilijk.

Enthousiasme
De 2e ronde was minder gelijk dan de eerste. Er gebeurde dan ook erg veel. Dekker was inmiddels warm gedraaid en had instructies van coach Ririhena en assistent trainer Melvyn Tombokan om meer druk uit te oefenen op Davidson. Zo ook geschiedde. Dekker was van het begin af de man die de dienst uit maakte. Hij gaf flink harde stoten en hele harde trappen naar lichaam, benen en hoofd van Davidson. Hoe lang kon dit nog goed gaan vroeg het publiek zich af. Halverwege de 2e ronde was het dan ook zover. Een paar knallen op het hoofd van Davidson en de referee gaf 8 tellen rust voor Davidson. Dekker wilde de klus klaren en ging hierna furieus in de aanval. Dat enthousiasme bracht hem een openbare waarschuwing met zich mee. Volgens de referee mocht het wel wat kalmer.

"Niet zo slim van me …" merkte Dekker op tussen de 2e en 3e ronde terwijl hij wederom de instructies op zich in liet werken. In de 3e ronde gaf Dekker Davidson geen schijn van kans. De Rotterdammer kon maar met moeite het einde van de partij halen. Dekker was iets getemperd in zijn enthousiasme door de waarschuwing en dus kon hij niet veel risico nemen. Met speels gemak bouwde Sjaak Dekker zijn voorsprong uit en werd met een straatlengte aan punten winnaar van een enerverende en technisch hoogwaardige partij. Dekker zal in het nieuwe jaar uitkomen in een hogere klasse, te weten de C klasse.


Tom Bennink was de nummer drie uit de stal van Ririhena die aantrad. De jongeling van Thaikibo bokste zijn 4e partij. Zijn vorige wedstrijd was een onbeslist. Te meer omdat hij niet geheel fit was. Bennink voelde zich beter dan de vorige keer en was klaar om een partij te kickboksen tegen Abdal Mouhdad van Budo Blok uit Apeldoorn. Net als de vorige keer werd het een uitermate goeie partij die over de gehele drie rondes gelijk op ging. In de eerste ronde was het initiatief aan de kant van de man uit Apeldoorn. Hij begon de partij net even wat scherper dan Bennink. Tom Bennink verdedigde de handzame combinaties van Mouhad. Hoewel het initiatief van Mouhad kwam, de effectiviteit was niet echt erg hoog. Bennink had zijn dekking goed dicht en weinig tot geen stoten of trappen kwamen echt door. Aan het einde van de 1e ronde was het de Voorthuizenaar die even wat slimmer was dan zijn tegenstander. Moeiteloos kwamen een serie stoten door op het hoofd van Mouhad.

De 2e ronde was in het voordeel van Bennink. Hij zat niet echt lekker in de wedstrijd maar door zijn doorzettingsvermogen wist hij deze ronde toch op zijn naam te zetten. Normaliter combineert Bennink zijn vuisten en benen veelvuldig. In de tweede ronde pakte hij zijn punten door goed en effectief bokswerk en hier en daar vanuit de clinch met knie technieken te scoren.

Onbeslist
De derde ronde ging weer gelijk op. Bennink was de effectievere kickbokser en counterde alles wat Mouhad inzette aan aanvallen. Het frustreerde Mouhad dusdanig dat Bennink dit als een actief wapen te gebruiken voor de rest van de partij. Hij wachtte rustig af en ging goed boksen op de momenten dat Mouhad de aanval nam. Daar had Mouhad niet echt een antwoord op. Een terechte uitslag van de partij was een onbeslist.
Leo Schuiteman
was de laatste man van Thaikibo die moest aantreden. Schuiteman trad aan tegen Carlo van Scorpio Gym uit Almelo. Leo heeft voor deze partij slechts 1 wedstrijd gebokst. Carlo daarentegen was veel meer geroutineerd en heeft ook meer partijen op zijn naam staan. Schuiteman is een echte technicus pur sang. Het liefst houdt hij de ruimte en het overzicht om zijn acties te maken. Dat had Carlo vanaf het begin in de gaten. Hij maakte de ruimtes klein zodat Schuiteman niet zijn favoriete spel kon spelen in de eerste ronde. Dat leverde al wat spannende situaties op. Op sommige momenten maakte Carlo mooie technieken die ook nog eens goed aankwamen. Maar op sommige momenten was het toch ook weer erg onbesuisd. Zo raakte hij Leo Schuiteman in het kruis. Schuiteman mocht even op adem komen van de referee. In tegenstelling tot de wedstrijd van Sjaak Dekker waar Dekker een openbare waarschuwing kreeg, werden de ietwat ongelukkige acties door Carlo niet bestraft.

No contest?
De 2e ronde ging in de eerste fase bij Schuiteman beter af. De instructies van Ririhena en Tombokan werkten. Schuiteman nam meer de ruimte wat hem goeie momenten opleverde waarin hij met directe stoot combinaties en hoge trappen naar het hoofd kon scoren. Halverwege de 2e ronde was er weer een erg ongelukkige actie van Carlo. Schuiteman kreeg een trap in het kruis. De scheidsrechter en juryleden konden echter dit niet terug zien op een herhaling helaas. Was dit wel het geval dan werd de wedstrijd als 'no contest' betiteld en waren er geen verliezers en winnaars. Helaas voor Schuiteman liep het anders. Winnaar van de partij door verplichte opgave werd Carlo.


"Ik ben trots op de prestaties van de jongens" zo gaf Ririhena aan. "Achter iedere bokser zit een mooi verhaal van hard trainen, veel plezier in de sport en de wil om te winnen" zo vervolgt Ririhena. Wat natuurlijk het meest in het oog springt, is de metamorfose van Peter van de Steeg. Ririhena vervolgt zijn verhaal lachend: "Met Peter hebben we de afgelopen maand hard gewerkt aan de traptechnieken. Het heeft gewerkt! Nu alleen nog goed leren blokkeren. Dat voorkomt flink wat blauwe plekken op je benen. Wel zo handig denk ik."