5
Verslag 26-02-2004 Clinic Ernesto Hoost


Ernesto Hoost gaf donderdag 26 februari 2004 een twee uur durende training aan een zestigtal enthousiaste kickboksfanaten. Heino Heiwegen had het kunnen regelen dat de viervoudig K1-kampioen afreisde naar Voorthuizen, om daar zijn technieken aan de regionale kickboksers te laten zien. Een unieke ervaring voor alle deelnemers, je krijgt immers niet dagelijks les van een beroemde wereldkampioen.

In het land van de rijzende zon weet alles en iedereen wie Ernesto Hoost is. Daar zijn zelfs poppetjes van hem te koop. Normaal over straat gaan is vrijwel onmogelijk. In ons eigen kikkerlandje kennen vooral de mensen uit het vechtsportwereldje deze levende legende. Ernesto Hoost won in december 2002 voor de vierde keer de K1 (verzamelnaam alle vechtsporten) Grand Prix in Tokio. Niemand won het meest prestigieuze vechtsportevenement ter wereld zo vaak als Hoost. Mister Perfect, deze bijnaam kreeg Hoost door zijn 'perfecte' techniek en tactisch inzicht, had een gaatje in zijn overvolle agenda kunnen vinden en zo gebeurde het dat tientallen fanatieke kickboksers uit de regio de 'les van hun leven' kregen.

De training begon zoals gebruikelijk met een groet aan de twee sensei's, Dicky Ririhena en Ernesto Hoost. Na een intensieve warming up en het oefenen van diverse basistechnieken maakte Ernesto Hoost het vervolgens wat ingewikkelder. De ex-wereldkampioen toonde verschillende manieren van blokkeren, stoten en trappen en de counteraanvallen die daarop dienen te volgen. Voor de leerlingen van Thaikibo waren de details van de technieken nieuw. Ernesto Hoost lichte alles prima toe.
Na ongeveer een uur traning zorgde Hoost ervoor dat de verschillende technieken elkaar in een iets sneller tempo opvolgden.
Oog voor iedereen

Ernesto Hoost was tijdens de training buitengewoon rustig en had oog voor alle kickboksers in de zaal. Tijdens de uitleg van de technieken waren allen boksers opvallend stil. Hoost wist de aanwezigen te boeien via zijn relaxte uitstraling en manier van praten. Dat maakte het prettig om naar te luisteren.
Tijdens de training was het voor iedereen duidelijk dat men te maken had met een man die verstand van kickbokszaken heeft, dit goed weet over te brengen en iedereen inspireerde om flink hun best te doen. Trainer Ririhena was dan ook een tevreden man: "Ik vond het leuk voor mijn pupillen en het publiek dat Ernesto met zoveel overtuiging en inzet de training gaf. Ook voor mij is dit inspirerend en ik heb wel degelijk iets opgestoken."
De training werd afgesloten met de gebruikelijke groet aan de sensei's. Ernesto Hoost werd met een welgemeend applaus bedankt.
Hoost toonde zich een ware professional zonder sterallures, zo kon iedereen na afloop concluderen. Dicky Ririhena: "Ernesto wordt over de hele wereld aanbeden door miljoenen en miljoenen mensen. De man die in Japan niet gewoon over straat kan lopen zonder dat hij wordt aangesproken, blijft een heel gewoon en vooral innemend mens. Hij is wat mij betreft de beste ambassadeur voor de sport die je maar kan wensen. Daar mag Nederland best trots op zijn. Niet veel mensen zijn zoals hij," zo zei Voorthuizenaar Ririhena met een tevreden lach op het gezicht.Lichte blessure

Ernesto Hoost kon de clinic niet afsluiten op een manier die hij graag wilde. Een lichte blessure stond een partijtje sparren in de weg met de toppers van Thaikibo. De K1-vechter is in training voor een gevecht met de regerend wereldkampioen en wilde zijn voorbereiding in Voorthuizen niet onnodig gevaar laten lopen. "Ik ben licht geblesseerd aan m'n knie," zei Hoost na afloop. "Ik wil geen risico's nemen." De 38-jarige vechtsporter keek tevreden terug op de lessen in Voorthuizen, die hij bij "hoge uitzondering" voor zijn rekening nam. "Ik doe dit niet vaak. Ik heb er geen tijd voor omdat ik me nog volop richt op m'n sport. Het is wel de bedoeling om na m'n carriere vaker een training te verzorgen. Het was prettig om hier een clinic te verzorgen. De belangstelling was groot en dat is fijn om te zien."

Een kleine afvaardiging van Thaikibo met onder andere initiatiefnemer Heino Heiwegen, Dicky Ririhena en assistent-trainer Melvyn Tombokan sloten de clinic met Ernesto Hoost af met een etentje in Putten.Onder het etentje sprak hij uitgebreid over zijn carrière en de vechtsport in het algemeen. Ernesto Hoost is nu 38 jaar en denkt dat dit misschien wel zijn laatste jaar zal worden. "Ik ben ook de jongste niet meer en ik voel dat dit wel eens mijn laatste jaar als professionele kickbokser kan zijn. Ik ga door zolang het lichaam het toelaat. Een vet contract kan natuurlijk ook een hele goede motivator zijn," aldus een lachende Hoost. Na twaalven was het genoeg geweest en nam een ieder afscheid van Hoost. Een man die alles won wat hij kon winnen in zijn sport; Mister Perfect.