5
THAIKIBO MUAY THAI WEDSTRIJDEN ZATERDAG 25 MAART 2006 IN DE VELUWEHAL TE BARNEVELD

Door Melvyn Tombokan.
Copyright: Thaikibo 2006.


Het was een bewogen avond voor de vechters van Thaikibo. Tom, Conny, Serdar en Sjaak zullen in de toekomst zeker terug denken aan deze avond. De organisatie in handen van Heino Heijwegen was uitstekend. Het programma liep vlekkeloos en aan alle voorzieningen voor en achter de schermen was gedacht.

De weging van het viertal van Thaikibo was prima. Iedereen was netjes op gewicht en de tegenstanders waren dat eveneens. Na de weging had een ieder wat tijd om even wat te eten en of thuis een dutje te doen zoals in het geval van Sjaak. Peter van der Steeg verving Johan Doppenberg als verzorger en maakte samen met Melvyn Tombokan en Dicky Ririhena het Thaikibo team compleet.

Wedstrijd Tom Bennink vs. Henk Baum (Freestyle Gym Amersfoort)
Tom heeft een tijdje niet in de ring gestaan vanwege zijn knock out in Amersfoort begin oktober vorig jaar. De historie van zo een KO geeft doorgaans extra spanning voorafgaand aan de wedstrijd en dat was ook te merken aan Tom. De warming up was wat onwennig. Ondanks dat was Tom wel scherp en gefocust op zijn partij, de eerste van de avond. De eerste ronde was eigenlijk eenrichtingsverkeer. Tom was continu in de aanval met een goed gesloten dekking en hij zette Henk Baum meermaals flink onder druk. Vooral zijn directe stoten en trappen naar het lichaam waren voor Henk Baum moeilijk om op te anticiperen. Even leek het erop dat Tom er een acht tellen uit kon slepen maar Baum werd wat dat aan gaat gered door de bel.

De tweede ronde was ging meer gelijk op. Op een of andere manier was de spanning de hoek om komen kijken bij Tom. Beide namen evenveel initiatief, kwamen geregeld door met trappen en stoten maar echt overwicht hadden beide niet. In de rust was Tom opvallend spraakzaam en analyseerde de wedstrijd al alsof hij al helemaal klaar was. Het wilde deze ronde even niet goed lopen. Tom zat niet lekker in zijn vel de laatste ronde. Hij was niet in staat om initiatief te nemen en het counteren kwam ook niet helemaal uit de verf. Dat bleef de jury helaas het beste bij. Tom verloor in mijn ogen onterecht op punten.
Wedstrijd Conny Bennink vs. Rosanne Schinnij (Muay Thai Gym Amersfoort)

Conny heeft de laatste tijd prima getraind en heeft ook extra spierkracht ontwikkeld in korte tijd. Ze vocht dus ook een gewichtsklasse hoger dan eerst. Conny had wat last van haar linker scheenbeen en wreef en was dus lichtelijk in het nadeel door dat niet al te vaak als wapen te kunnen gebruiken. Jammer voor Conny want juist haar beenwerk maakt haar extra gevaarlijk. De wedstrijd begon spectaculair en Conny gaf behoorlijk wat tegenstand tegen de wat onstuimige Schinnij. De Amersfoorste is fysiek behoorlijk sterk en technisch deed ze het ook niet onder voor Conny. De eerste ronde had de Amersfoortse een licht punten voordeel op Conny opgebouwd.

De tweede ronde was voor Conny behoorlijk inspannend. Het gewichtverschil (ongeveer 2 kilo) en tevens de fysieke kracht van Schinnij gaven de doorslag in de laatste ronde. Conny gaf wel goed weerstand met stoten en rechter low kicks. Schinnij bleef echter in het voordeel. De jury gaf de winst aan Rosanne Schinnij. Voor Conny was dit zeker haar zwaarste partij tot nu toe. Ondanks haar blessure heeft ze geknokt voor wat ze waard was en dat dient zeker niet onvermeld te blijven.
Wedstrijd Serdar Celebi vs. Thijs vd Brand (Muay Thai Gym Amersfoort)
Serdar zijn laatste optreden was eveneens als die van Tom in oktober vorig jaar. Die had hij soeverein gewonnen op punten in een technisch mooie partij. Ook Serdar had flink last van de wedstrijd spanning. Wellicht lag het aan het feit dat het een thuis wedstrijd was. Achteraf is dat moeilijk te zeggen. De wedstrijd verliep niet zoals Serdar en Dicky eigenlijk wensten. In de trainingen vooraf is er veel aandacht besteedt aan het 'lezen' van de wedstrijd en het inhoudelijk verkrijgen van inzicht in wat je nu eigenlijk moet doen op bepaalde momenten. Het lukte Serdar niet om dat in de ring toe te passen.

Aan de inzet van Serdar zal het niet gelegen hebben. Serdar was zo bevlogen dat hij vergat zijn technieken juist toe te passen. Dat leverde in de eerste ronde tot twee maal toe dat Serdar zijn tegenstander per ongeluk in het kruis raakte. De tweede keer (low kick rechts te hoog) leverde dat een openbare waarschuwing op. Dit staat gelijk in punten aftrek als een verplicht acht telen. Vanaf dat moment liep Serdar achter de feiten aan. Opponent Vd Brand was echter te geslepen om Serdar ruimte te geven en zorgde voor voldoende tegenwicht met harde stoten en trappen naar het lichaam. Serdar heeft nauwelijks trappen gebruikt en ook zijn rechtse vuist leek vast te zijn geplakt aan zijn kin. Er kwam niet echt iets uit; Serdar zat helemaal vast. Terecht werd de wist uitgeroepen naar Vd Brand.
Wedstrijd Sjaak Dekker vs. Ahmed (Team Superpiele / Sportschool Akdeniz Deventer)
Dit was toch wel één van de klapstukken van de avond! Beide mannen hebben echt als leeuwen geknokt voor de winst van de wedstrijd. Wat een mooie pot kickboksen was dit en wat is Sjaak toch eerste klas doorzetter. Eigenlijk ging de gehele wedstrijd gelijk op. Bokstechnisch was Ahmed wat gevarieerder in zijn stoten dan Sjaak. Vooral opstoten met beide handen kwamen bij Sjaak vaak door. Sjaak was vooral met zijn gesprongen knieën en trappen naar het lichaam en been de meerdere. Iedere stoot combinatie waarmee Ahmed doorkwam werd door Sjaak met snoei harde trappen of knieën beantwoord.

Al in de eerste ronde moest de ringarts erbij komen om de bloedneus van Sjaak te controleren. Het zag er erger uit dan dat het was maar de bloedneus was gedurende de hele wedstrijd aanwezig. Ook in de volgende rondes moest de ringarts erbij komen om de bloeding te controleren. Sjaak deerde het allemaal niet en hij knokte de partij gewoon door. De beste man uit Deventer zou behoorlijk gefrustreerd zijn geweest. Wat moet je nog meer doen om Sjaak neer te krijgen? Ahmed zal het ook allemaal wel niet weten. Beide kickboksers waren iedere seconde van de partij gewaagd aan elkaar en het tempo lag de hele wedstrijd door geweldig hoog. Knappe prestatie van beide heren. De uitslag was onbeslist en dat was objectief gezien een prima uitslag voor een geweldige partij.
Tot slot

Altijd na de wedstrijden bomen Dick en ik nog wat na over de partijen en lopen we de wedstrijden nog even mondeling door. Zo ook nu. Uiteindelijk geeft de uitslag niet een zuiver beeld van het eigenlijke resultaat. Er is natuurlijk weer voldoende stof om de komende tijd op te trainen. Daar zullen we natuurlijk aandacht aan besteden. Wat veel moeilijker te trainen is, is de menselijke psyche. In het bijzonder de manier waarop mensen om gaan met bepaalde spanningen. Het menselijk brein laat zich moeilijk van buitenaf besturen. Een van de dingen waar je als pupil annex (wedstrijd) sporter wel zelf aan kan werken is je zelfvertrouwen. Dus dames en heren Thaikibo-ers, geloof in jezelf en in wat je doet en de rest daar zorgt Dick wel voor (o ja, Johan en ik zullen hem hierin wel helpen)!!

Oesh!

Melvyn