5


HEERLIJK KICKBOKS-SPEKTAKEL BEDIENT PUBLIEK OP WENKEN

BARNEVELD - Ferme stoten, harde ‘kicks’, meelevend publiek, een heuse catwalk en opzwepende muziek. Stuk voor stuk ingrediënten voor een succesvol verlopen kickboksfestival in de Veluwehal. Dit evenement, ‘King of the Ring’ genoemd, trok zaterdagavond honderden mensen uit de regio en ver daarbuiten naar Barneveld.


Hoogtepunten van de avond waren de optredens van de Barnevelder Peter van de Steeg en Voorthuizense Conny Bennink en de profpartij tussen Bjorn Breggy en Brecht Wallis, twee wereldtoppers uit de K1-wereld. De partij van Tom Bennink ging niet door, omdat zijn tegenstander vooraf al had afgezegd.

Organisator Heino Heiwegen was zeer te spreken over het gala. "Alles is super gegaan. De toeschouwers en de sfeer waren fantastisch en er zijn geen incidenten geweest. Ik ben hartstikke tevreden.” De aanmoedigingen op deze lange avond kwamen al snel op gang. Bij elke partij uitten de supporters hun voorkeuren via allerlei spreekkoren en gezangen. De deelnemers, uitkomend in uiteenlopende categorieën, kwamen allemaal via een lange catwalk naar de ring. Gesteund door een door henzelf uitgekozen muzieksoort, gelijk aan de gang van de profdarters naar het bord, liepen ze naar het middelpunt van de bomvolle zaal; sommige vechters uitdagend dansend, anderen beheerst en zich concentrerend op hun partij.

De toeschouwers lieten zich steeds meer gelden. De 23-jarige Barnevelder Maikel Wenno genoot ervan. "Dit is een mooi evenement. Ik ben ook wel een liefhebber van deze sport. Ik volg het altijd via Eurosport. Het is voor mij de eerste keer dat ik er live bij ben, maar ik ben echt van plan om vaker te gaan. Ik denk dat dit ook goed is voor de naamsbekendheid van Barneveld.”
Ook de 24-jarige Salih Inan was te spreken over het evenement. "Hoewel ik geen fan ben, vind ik het heel mooi om hier bij te zijn. Vooral de organisatie van het evenement is zeer professioneel. Ik vind alleen de kaartjes wat te duur.”

Onbeslist
Na enkele amateur-wedstrijden was het dan eindelijk de beurt aan Barnevelder Peter van de Steeg. Van de Steeg vocht in zijn krachtmeting tegen een vrij terughoudende tegenstander, die weinig aanvallen plaatste. Van de Steeg liet veel goede dingen zien, maar door vermoeidheid kon hij niet doorgaan op momenten dat hij zijn tegenstander vast had gezet. De vechters zetten een mooie partij neer en waren aan elkaar gewaagd. Na het gevecht ging de jury in beraad en werd er besloten tot een ‘onbeslist’. De bekers werden na afloop van deze partij uitgereikt door de Nederlandse tweevoudig wereldkampioen K1, Remy Bonjasky.

Van de Steeg was na afloop gematigd tevreden. "Ik heb een redelijke partij gevochten, heb in ieder geval niet verloren. Ik was wel zenuwachtig van tevoren, vooral door de volle zaal. Al met al was het terecht dat er tot een ‘onbeslist’ werd besloten.”


In de pauze had beveiligingsman Burley de Rochemont even de tijd om te spreken over de veiligheid van het evenement. "Het verloopt allemaal heel goed. De sfeer is zeer gemoedelijk en er hangt totaal geen spanning in de lucht. Met onze twaalf mensen is de zaal heel goed te overzien. Dat is een groot voordeel.”

Na de half uur durende onderbreking kwam Conny Bennink van de Voorthuizense sportschool Thaikibo de ring in. Haar tegenstandster was een stukje kleiner en het plan was dan ook om van afstand te werken, met veel afhoud-trappen. Haar tegenstandster ging fel van start met veel stoten, maar daar wist Bennink op een gegeven moment doorheen te komen en toen kreeg ze de overhand. Vlak voordat de tweede ronde begon vroeg trainer Dicky Ririhena aan Bennink om één high-kick te maken. Kort daarop lanceerde ze een high-kick die goed doorkwam. Bennink, verrast door het feit dat ze zo makkelijk trapte, combineerde met nog meer high-kicks de wedstrijd uit. Zij vocht een zeer sterke partij en won de krachtmeting met overmacht.

Met een stralend gezicht keek ze terug op haar wedstrijd. "Ik ben hier ongelooflijk blij mee. Ik heb vooraf wel de nodige twijfels gehad, omdat ik mijn tegenstandster helemaal niet kende. De partij verliep voor mij zeer soepel. Na afloop had ik direct het idee dat ik de wedstrijd zou winnen. Toen de jury besliste, werd ik gek van vreugde. In zo’n volle zaal winnen, dat is fantastisch.”


De 28-jarige Puttense Wies Sol had van de partij genoten. "Conny heeft zeer goed gevochten en won de partij verdiend. In zo’n hal een partij winnen, dat lijkt me zelf ook heel mooi. Als je ziet hoe alles hier is georganiseerd; dat is fantastisch. Ik vind het ook heel fijn dat de wedstrijden op een groot scherm zijn te volgen. Met name bij de grondgevechten zou het anders erg onoverzichtelijk zijn. Het is mooi om hier bij te zijn.”

De laatste partij, die pas om half één ’s nachts begon, ging tussen de twee profs Bjorn Breggy en Brecht Wallis. De wedstrijd begon vrij mat, maar al snel nam Breggy het heft in handen. Met een keurig geplaatste, keiharde stoot maakte hij snel een eind aan de illusies van Wallis. Met een bebloed hoofd moest laatstgenoemde de partij staken; een kleine anti-climax na een enerverende, lange avond, die kickboksliefhebbers nog lang zal heugen.

Trainer Dicky Ririhena wil graag iedereen bedanken "Geweldig dat jullie zo masaal naar de Veluwehal zijn gekomen om onze vechters aan te moedigen!"
Hij vervolgt "Jammer dat Tom zijn partij geen doorgang kon vinden wegens ziekte van zijn tegenstander. Maar daar integen hebben wij nog twee kanjers: Peter en Conny! Het is niet niks om een thuis wedstijd te vechten. Dat geeft toch een extra druk en verwachtingen en dan moet je toch sterk in je schoenen staan. Ik heb bewondering voor ze dat zij dit aan durfden en het gevecht aan gingen. Ook mijn complimenten voor de organisatie met name Heino Heiwegen en Wim Jaap Koelewijn, die heel veel werk verrichtten en alles tot in de puntjes verzorgd hebben. Geweldig!"