5


DEBUTANTEN THAIKIBO IN DE RING IN AMERSFOORT.

Het was afgelopen zaterdag weer een zinderende avond in sporthal Zielhorst in Amersfoort. Op het programma stonden een 23 kickboks of mixed fight wedstrijden. Dicky Ririhena van Thaikibo had 2 debutanten als afvaardiging: Peter van Luttikhuizen en Johan van der Koot, beide afkomstig uit Putten.


Het was de 11e partij van de avond waarin als eerste Peter van Luttikhuizen moest aantreden. Zijn tegenstander was T. Karatas van Team Relex uit Amsersfoort. De Amersfoorter had niet alleen het voordeel van een thuiswedstrijd; met reeds 2 partijen op zijn naam en 3,5 kg meer op de weegschaal ook een voordeel in gewicht. Dat deerde de onbevangen Van Luttikhuizen niet. De jonge Puttenaar was de eerste ronde niet onder de indruk van Karatas. De strijd ging gelijk op. T. Karatas straalde meer rust uit maar was niet initiatief rijk. Dat lag vooral bij Peter van Luttikhuizen. Die combineerde er lustig op los. Karatas bleef rustig en vertrouwde zichtbaar op zijn routine. Hier en daar kwamen vooral de hoge trappen van Peter van Luttikhuizen door. Voor het overige blokkeerde Karatas de aanvallen van Van Luttikhuizen. De stoten van Karatas die hij gebruikte in zijn counters kwamen niet echt door bij Van Luttikhuizen.

Aan de bak
In de rust waren de instructies van het Thaikibo team van Ririhena vooral dat Peter van Luttikhuizen er een schep bovenop moest doen; een hoger tempo, nog meer initiatief en veel combineren met harde stoten en trappen naar het hoofd. "Zo gezegd, zo gedaan", moest Van Luttikhuizen hebben gedacht. Niet gehinderd door enige terughoudendheid liet de 69 kilogram zware Puttenaar zien dat Karatas niet op zijn routine mocht vertrouwen. Ook de Amersfoorter moest flink aan de bak. Van Luttikhuizen combineerde met heel harde stoten naar het hoofd en hoge trappen naar het lichaam en hoofd. De lenige Van Luttikhuizen kwam een flink aantal keren goed door en daarmee maakte hij het Karatas flink lastig. Gedurende de gehele ronde had de pupil van Ririhena Karatas in "de pocket". Halverwege deze ronde waren er maar liefst twee situaties waarin de scheidsrechter helaas niet adequaat ingreep. Van Luttikhuizen trof kort achterelkaar 2 maal het hoofd van Karatas die vervolgens begon te wankelen. Normaliter zijn dit verplichte 8 tellen rust die niet werden gegeven. T. Karatas was echter net te geslepen om niet knock out te gaan. Met hangen en wurgen behaalde hij het signaal van het einde van de wedstrijd. De uitslag was geflatteerd te noemen: onbeslist. Het publiek trakteerde beide boksers met groot applaus.
De 2e telg van Dicky Ririhena was Johan van der Koot. In de 19e wedstrijd van de avond mocht hij in de klasse tot 81 kg het opnemen tegen Garik Sariksjan van sportschool Scorpio Gym uit Almelo. Van der Koot is het type "van dik hout zaagt men planken" en schuwt geen enkele tegenstander tijdens de training. In dit geval deed hij dat ook niet. Sariksjan heeft flink wat ervaring in de ring en staat op het punt om een klasse hoger te kickboksen. Johan van der Koot stond dus een zware klus te wachten. Vanaf het begin was het duidelijk dat Sariksjan het overzicht hield en de druk op Van der Koot met de seconden opvoerde. Enigszins verrast en overweldigd door het overwicht van Sariksjan moest Van der Koot flink incasseren. Het deerde Van der Koot echter niet en met dubbele motivatie ging hij verder in deze ronde. Vanuit zijn gesloten dekking probeerde Johan van der Koot Sariksjan te raken. Dat lukte af en toe. Garik Sariksjan was echter degene die vaker en effectiever doorkwam met stoot technieken naar het hoofd en trappen naar benen, lichaam en hoofd. Aan het einde van de eerste ronde moest Johan van der Koot een serie stoten incasseren waar hij even beduusd van was. De scheidsrechter gaf Van der Koot terecht 8 tellen rust. Vlak nadat het gevecht hervat was ging de bel voor het einde van de eerste ronde.

Oogcontact
De scheidsrechter begeleide Johan van der Koot naar zijn hoek waar hij even oogcontact had met Dicky Ririhena. "Dat oogcontact was voor mij het signaal om het welzijn van mijn pupil te verkiezen boven zijn vechtlust. Met mijn assistent Melvyn Tombokan hebben we dit in een 'split second' geëffectueerd", zo gaf Ririhena later aan. Ririhena gaf de scheidsrechter te kennen dat Johan van der Koot door interventie van de trainer de wedstrijd niet verder voort kon zetten. Winnaar door opgave werd Garik Sariksjan uit Almelo.


In het gesprek achteraf was Dicky Ririhena erg tevreden. "Johan heeft de pech gehad om in zijn eerste partij een hele goede tegenstander te treffen die eigenlijk alles heel goed beheerste. Tja, dat kan gebeuren." Het feit dat Ririhena ingreep was voor hem niet meer dan logisch: "Johan heeft de moed van een leeuw. Hij gaat tot het uiterste als het moet. Ik wil graag dat Johan zonder al te veel kleerscheuren zijn eerste contact met de ring op een zorgvuldige en gecontroleerde wijze doorkomt. In dit geval is de gezondheid van Johan prioriteit 1. Johan pakt zijn kans nog wel". De andere Puttense verschijning in de ring Peter van Luttihuizen heeft een mooie prestatie neergezet tegen een heel ervaren kickbokser. "Peter is een technische kickbokser met benen van elastiek. In de eerste ronde gebruikte hij dat wat mij betreft te weinig. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de zenuwen die door zijn keel gierden die eerste ronde. Dat hebben Melvyn Tombokan, Johan Doppenberg en ik gedurende de pauze als extra prikkel meegegeven bij Peter. Gezien het verloop van de tweede ronde heeft dat prima geholpen. Ik geloof echter wel dat Peter een punten overwinning had moeten krijgen. Maar ja …. een jury die beslist tijdens een thuiswedstrijd is altijd een fenomeen op zich. Ik zie het resultaat van de beide mannen uit Putten als een dikke winst! Het zijn kanjers."