5

Thaikibo kickboksshow in Amersfoort

Succesvol Thaikibo laat diepe indruk achter in Amersfoort bij Kickboksgala in sporthal Zielhorst.


Afgelopen zaterdag vond er een kickboksgala plaats in sporthal Zielhorst te Amersfoort. Er stonden twaalf N-klasse en vier C-klasse partijen op het programma. Dicky Ririhena had vier deelnemers ingeschreven. Tom Bennink, Jeremias Mustamu, Erik Schuiteman en Stefan Mustamu mochten Thaikibo's eer verdedigen. Niet onverdienstelijk zo bleek.

Deja-vu
Tom Bennink moest een deja-vu gevoel hebben gehad afgelopen zaterdag. De tegenstander in Tom's tweede partij was Raymond Tani van FreeStyle Gym. Tani was anderhalve maand geleden ook zijn tegenstander tijdens een kickboksgala in Spakenburg. De uitslag toen was een discutabele onbeslist. Bennink was er dus op gebrand om de jury onomstotelijk bewijs voor winst mee te geven. Vanaf de eerste ronde was het Tom Bennink wat de klok sloeg. Raymond Tani had niet veel in te brengen in het technisch, tactisch maar ook fysiek overwicht van de achttienjarige Voorthuizenaar. Bennink combineerde stootcombinaties met snelle en harde trappen naar het lichaam van Tani. Hier en daar stapte Bennink achteruit om het overzicht te bewaren om vervolgens Raymond Tani onder druk te zetten met zijn directe stoten en rondwaartse trappen. Aan het einde van de eerste ronde was er een clinch situatie waar Bennink Tani met harde kniestoten bestookte. Kort daarna zette Tom Bennink Tani tegen de touwen en na een serie harde stoten ging Raymond Tani onderuit. Hij ontving de verplichte acht tellen. Het einde van de laatste tel van de scheidsrechter was tevens het einde van de eerste ronde. Tani werd letterlijk gered door de bel.

Tani had zich in de pauze voldoende kunnen herstellen om de tweede ronde aan te gaan. Dat ging echter niet van harte. Bennink gaf Tani geen moment van rust. In de eerste ronde waren het vooral de trappen van Bennink waar Raymond Tani last van had. In de tweede ronde was het 'hangen en wurgen' voor Tani om heelhuids uit de vele clinch situaties te komen. Bennink rook de winst en wilde de partij voortijdig beslissen en ging dus volop in de aanval en gaf Tani geen moment van rust. Daardoor waren er veel clinch momenten waarin Bennink naar hartelust Tani trakteerde op harde kniestoten. De laatst genoemde kon met veel pijn en moeite het einde van de laatste ronde halen. Dit keer was er geen twijfel mogelijk. Winnaar op punten was Tom Bennink.


Omschakeling

De tweede pupil van Dicky Ririhena die mocht aantreden was Jeremias Mustamu. Mustamu bokste zijn eerste partij in de C-klasse. Dat houdt in dat er geen twee maar drie ronden van twee minuten gekickbokst dienen te worden. Dat is een flinke omschakeling voor de meeste kickboksers. De C-klasse kenmerkt zich vooral in het feit dat het niveau verschil tussen startende C-klassers en gelouterde C-klassers enorm is. In de partij van Jeremias Mustamu kwam dat ook tot uiting. Zijn tegenstander was Oktay Karatas van sportschool Lex de Groot. Karatas staat op het punt om naar de B-klasse te gaan en moest nog een partij winnen om daar te komen. Jeremias Mustamu was het obstakel. In het eerste deel van de eerste ronde ging de partij gelijk op. Scherpe en harde stoot-trap combinaties volgden aan weerszijde elkaar snel op. Opvallend was vooral de rust van Karatas. Jeremias Mustamu moest die rust nog gaan zoeken in zijn partij. De concentratie van Mustamu was heel even weg. Karatas bedacht zich geen moment en met een rechter hoek bracht Karatas voldoende schade aan om Mustamu acht tellen rust te bezorgen. Mustamu was nog bezig met het herstellen en zocht naar een uitweg uit de hoek. Oktay Karatas was echter te geroutineerd om dat te laten gebeuren. Hij sneed Mustamu de pas af en na twee harde stoten op het hoofd van Mustamu greep de scheidsrechter in en staakte de partij. Winnaar door interventie van de scheidsrechter was Oktay Karatas.Plezier

De derde telg van Thaikibo was Erik Schuiteman. Evenals Jeremias Mustamu was het Erik zijn eerste C-klasse wedstrijd. Zijn opponent was Sjaak van de Mheen van FreeStyle Gym uit Amersfoort. Schuiteman had vanaf de eerste ronde zichtbaar plezier in zijn partij. Hij draaide goed om Van de Meen heen en was eigenlijk geen moment in gevaar. Schuiteman is een techicus pur sang en in deze partij kwam dat ook goed naar voren. Hij had duidelijk goed geluisterd naar Ririhena zijn instructies. Van de Mheen vocht eigenlijk recht vooruit met een hoog gesloten dekking. Dat gaf gedurende alle rondes voldoende potentie voor Schuiteman om het lichaam van Sjaak van de Mheen te bestoken met rondwaardse trappen naar het lichaam en veel, heel veel gerichte leverstoten.

Dat was eigenlijk het hele beeld van de wedstrijd. Van de Mheen die vooruit aan het boksen was, was niet in staat Erik Schuiteman uberhaupt in de problemen te brengen. Schuiteman hield netjes het overzicht gedurende alle rondes en keek goed naar openingen om vervolgens daar de techniek op in te zetten. Het moet frustrerend voor Sjaak van de Mheen zijn geweest om niet of nauwelijks te scoren ondanks alle inzet. Op Van de Mheen's inzet valt niets aan te merken. Lachend en nauwelijks echt vermoeid -en dat was Erik zijn laatste partij wel anders- verliet Schuiteman als winnaar de ring.
Heksenketel

De hoofdpartij van de avond was voor Stefan Mustamu. De zesennegentig kilogram zware pupil van Ririhena vocht zijn tweede partij. Het leuke aan het gala was dat er veel mensen uit de omgeving deelnamen. Zo ook Edwin Heinen uit Spakenburg. Hij was Stefan zijn tegenstander in de bijzonder sfeervol en drukke sporthal Zielhorst. Beide kemphanen hadden een flinke afvaardiging aan supporters meegenomen. In de heksenketel in Amersfoort was tijdens deze wedstrijd geen gesprek meer te voeren door het oorverdovend lawaai van de supporters. Beide heren hadden wat dat betreft genoeg motivatie om een leuke partij neer te zetten.

Van Mustamu weten we dat hij een behoorlijke technische bagage heeft en dat graag laat zien. Daarvoor dien je wel een tegenstander te hebben die je die ruimte gunt in de korte tijd van twee rondes van twee minuten. Helaas voor Mustamu had Heinen daar niet zo veel zin in. Heinen is een bokser die het vooral moet hebben van inzet. Techniek en inzicht komen op een lagere plaats. Beide typen boksers leverden wat dat betreft genoeg spektakel op. Het was een over en weer van heel harde stoten door beide boksers. Mustamu beheerste de materie toch beter en was gerichter en doeltreffender met zijn technieken. Keer op keer raakte hij het hoofd van Edwin Heinen die dan flink achterover sloeg. Het was bewonderenswaardig hoeveel Heinen kon incasseren. Dat past ook bij zijn kickboksstijl. Stefan Mustamu was vooral aan het boksen omdat er voor zijn favoriete traptechnieken niet veel ruimte was. In die schaarse momenten in beide ronden dat er ruimte was voor een trap liet Mustamu dat niet na en scoorde hiermee ook goed zijn punten. In de soms wat onbesuisd ogende technieken van Heinen ging het tot twee keer toe mis. In beide gevallen trapte hij Mustamu in het kruis. De eerste keer ging onopgemerkt voorbij aan de scheidsrechter. De tweede keer echter greep hij in opdat Mustamu even wat rust gegund werd om hiervan bij te komen. Het had Stefan Mustamu verder niet gedeerd. Hij bleef goed boksen en trapte waar mogelijk. De jury gaf terecht de winst van deze hoofdpartij aan Stefan Mustamu.
Al met al is trainer en coach Dicky Ririhena tevreden over de resultaten. "Het valt me absoluut niet tegen wat we vanavond hebben laten zien. Tom was net zoals de vorige keer flink op dreef en heeft goed zijn revanche gehad. Ik kan niet wachten om hem weer te zien kickboksen in de ring." Over Jeremias Mustamu zei Ririhena het volgende: "Het is spijtig wat er is gebeurd met Jeremias. De C-klasse is wat dat betreft een heel aparte klasse waar helaas Jeremias nu de wrange vruchten van plukte. Ik weet dat hij zich inmiddels beter voelt en hij zorgt zeker voor een ander resultaat in zijn volgende partij. Daar ben ik overtuigd van"

De indrukken van zowel Erik Schuiteman als Stefan Mustamu werden door Ririhena alsvolgt samengevat: "Hierop valt natuurlijk niet veel in te brengen. Stefan kan naast heel technisch kickboksen ook overleven in de ring. Dat geeft je heel erg veel geestelijke bagage naar volgende wedstrijden. Stefan is gewoon weer klaar voor een volgende partij. Erik heeft lekker zijn spelletje kunnen spelen en een mooie technische en overzichtelijke partij laten zien. Zijn vorige partij moest hij flink aan de bak, nu kon hij weer zijn favoriete methodiek gebruiken. Het is goed om te zien dat zijn talent om zijn stijl aan te passen aan zijn tegenstander optimaal gebruikt wordt."