5

"Houten op z'n kop" tijdens professioneel kickboksgala,
met inbreng van Thaikibo Sports

Door Melvyn Tombokan.
Copyright: Thaikibo 2011


Op een vol en tevens zeer spectaculair programma stond de Barneveldse Cecile Sohilait haar 'mannetje' in de ring. Het gala bestond uit 25 partijen waar van er 3 internationale profpartijen waren. Ook de semi profs en de amateurs, waaronder Sohilait, waren uitgenodigd om te komen kickboksen. De pupil van Thaikibo Sports uit Voorthuizen stond op het programma voor een partij over 3 rondes. Haar tegenstander was de uit Breukelen afkomstige Sabrina Korver die deze confrontatie wel aandurfde. Een spectaculair gevecht werd het!

Dit was de tweede partij van Sohilait. Afgelopen jaar in oktober won ze haar eerste partij in Wijk bij Duurstede. Dat waren zogenaamde 'instapwedstrijden'; afgelopen zondag was de eerste echte krachtmeting in een erg leuk en goed opgezet gala in Houten. Cecile Sohilait had de zevende partij van de avond in de klasse tot 64 kilogram.

Catwalk
Nadat beide dames op charmante wijze één voor één de catwalk afliepen naar de ring kon de eerste ronde beginnen. Het was meteen volop knallen voor beide dames. Sohilait scoorde goed met keiharde stoten naar het hoofd gevolgd door lage trappen naar de benen, de zogenaamde low-kicks. Korver moest alle zeilen bij zetten om het tempo en de fysieke druk te volgen. Cecile kon haar tegenstandster de hele ronde continu onder druk zetten. De eerste ronde was op naam van Sohilait. Een heel spectaculaire ronde waar het publiek van smulde.

In ronde twee ging de strijd wat meer gelijk op. Het was Korver die meer het initiatief nam en Sohilait die duidelijk goed bleef scoren vanuit de counter. Ook deze ronde was het tempo van beide moordend. Een over en weer van stoot en trap combo's volgde tussen de dames. Op diverse momenten kwamen de beide dames in de clinch waar de sterke Sohilait haar tegenstandster kon domineren door snel haar knie technieken te plaatsen en slim weg te draaien. Het was voor de echte kickboks-liefhebbers een genot om naar te kijken. "Hier kopen de mensen een kaartje voor; dit zijn de wedstrijden waar mensen nog lang over blijven praten en ik ben echt heel blij dat Cecile dit heeft kunnen laten zien. In één woord fantastisch", aldus Dicky Ririhena, eigenaar van Thaikibo. Hoe dan ook, de tweede ronde kon de boeken in als een onbeslist.

"Cherry on the Pie"
De spreekwoordelijke 'Cherry on the Pie' was toch wel de laatste ronde. De eerste twee rondes waren al in een extreem hoog tempo en van een hoogwaardig kwaliteitsniveau; dit kon onmogelijk overtroffen worden. Toch was dat het geval. De derde ronde was van het kaliber zoals de beide vorige rondes, en zelfs meer. Opnieuw van beide kanten was het deze gehele ronde aanval op aanval en counter op counter. Beide meiden wilden echt winnen en er was geen enkel moment in de gehele partij waarop één van beide wilde opgeven. Deze ronde was het Sohilait die weer aan het langste eind trok met haar power punches en low kicks. Toch wilde Sabrina Korver de kaas niet van haar brood laten eten en halverwege de derde ronde lande een rechtse poeier op het hoofd van Cecile Sohilait. Die nam de stoot in ontvangst maar herstelde eigenlijk per onmiddellijk. Ze stapte gewoon naar voren om verder te boksen en liet zich niet uit het veld slaan. De jury schreef deze laatste ronde op naam van de Barneveldse. Daarmee kon de immers bescheiden Sohilait de verdiende winst van de partij in ontvangst nemen tezamen met een oorverdovend applaus van de ongeveer 300 aanwezigen.

"Het was me een avondje wel" geeft wedstrijd trainer Melvyn Tombokan aan. Tombokan vervolgt: "Zelden zo een heroïsche strijd gezien en dan te bedenken dat het nieuwelingen klasse is …. Ik ben echt heel erg trots en super optimistisch over het talent en vooral over het karakter van Cecile. Een genot om mee samen te werken en ik hoop dat ze met al haar enthousiasme en inzet nog heel vaak voor ons in de ring stapt". Eigenaar en tevens trainer van Thaikibo Sports, Dicky Ririhena, is eveneens positief. "Deze dame heeft gedaan wat menig man in de ring niet kan waarmaken: knokken om te winnen. Ga er maar aan staan in je eerste echte wedstrijd en dan een partij neerzetten van dit niveau waar zelfs de profs van onder de indruk zijn …. klasse! Cecile heeft bewezen om dat te doen wat nodig is om te winnen. In onze sport moet je dan heel, heel diep gaan als je een waardige tegenstander hebt zoals Cecile die vandaag had. Dan vecht je niet alleen tegen je tegenstander; dan vecht je ook tegen jezelf. Deze kanjer heeft het laten zien en haar inzet is terecht beloond met de winst". Over de tegenstandster gaf Ririhena aan: "Sabrina is net zoals Cecile een talentvolle dame met eveneens een mind-set om te winnen. Na afloop kwam ze nog even een praatje maken met Cecile om haar te feliciteren en haar te bedanken voor de prachtige wedstrijd. Heel sportief van haar. De complimenten aan haar en haar trainer van sportschool Van Asdonck uit Breukelen; een heel mooie geste van hen".

Op 7 mei a.s. zal Thaikibo Sports / SC Putten aantreden in Almelo. De lijst met deelnemers is nog niet definitief maar naast Cecile hebben momenteel Wim de Ruiter en Erik Bronkhorst, beide uit Putten, hun toezegging gegeven om deel te nemen aan dit gala. Een grote kans dat deze deelnemer lijst nog wat langer wordt in de komende weken.